Har du nyst offentlig i det siste?

Nyser jeg nå dør jeg, tenker jeg i det jeg prøver å holde inne et nys. Tenk at et nys kan føles som en nær døden opplevelse. Jeg står midt mellom hyllen med tomater og og hyllen med brokkoli og sellerirot i Coop-butikken på Dvergsnes. Jeg har allerede nyst en gang og jeg så alarmklokkene kime hos de andre kundene i butikken. Det var ingen som sa “Gesundheit”. Det var ingen som sa “God bless you!” Allikevel var alles øyne rettet mot meg. 2 sabeltannfamilier på ferie drar hastig med seg ungene vekk fra meg. Et eldre par med nysprita hender og nystrøkne munnbind korser seg der borte ved kjøttdisken. De andre ser forskrekket på meg og kvesser knivene i det jeg må la nyset unnslippe nesen. Jeg nyser inn i genseren jeg bærer med meg. Et gisp går gjennom butikken. De fullvaksinerte kommer sikkert til å ta ansvar. De kommer til å overmanne meg og slepe meg bort til nærmeste lyktestolpe hvor mine dager vil ende. Etterpå blir jeg brent vil jeg anta.

Corona har gjort noe med folk.

Det er lenge siden noen bare smiler og sier Gesundheit, når jeg nyser.

Det hele startet med pesten. . .

Uttrykket “Gud velsigne deg” i forbindelse med nysing tilskrives vanligvis pave Gregor den store, som brukte det på 600-tallet under Justinian-pesten (som i løpet av de to århundrene fortsatte å gjenta seg, forårsaket dødsfall på ca. 25 –50 millioner mennesker, eller 13–26% av verdens befolkning på den tiden).

Et av de bemerkelsesverdige symptomene som var utbredt blant individer før deres død av denne epidemien, var nysing. Dermed la paven en lov om at alle som nyste, må bli velsignet med de guddommelige ordene.

. . . Eller var det onde ånder?

Et annet mulig opphav for uttrykket “Gud velsigne deg” (ofte forkortet til “velsigne deg” i våre dager) var at noen trodde at nysing førte til at sjelen ble utvist fra kroppen, og å si “Gud velsigne deg” ville stoppe djevelen fra å hevde det. Andre trodde det motsatte – at nysing tillot onde ånder å komme inn i en persons kropp, og å si “Gud velsigne deg” ville holde dem utenfor.

Atter andre trodde på en eller annen måte fortsatt vanlig misforståelse om at hjertet ditt stopper når du nyser, og å si “velsigne deg” var en måte å ønske dem velkommen tilbake til livet.

Følgende tro er mer utbredt og kan ikke tilskrives en enkelt kultur eller et samfunn.

  • Det regnes som lykke når en person nyser mellom middag og midnatt
  • Når to individer nyser samtidig, antas det at gudene er lykkelige og vil velsigne mennesker med god helse.
  • Nysing når du kler på deg om morgenen betraktes som uflaks, troen på en ulykke kan oppstå om dagen.
  • Det regnes som lykke hvis du snur hodet mot høyre mens du nyser og uflaks hvis du snur hodet mot venstre.
  • I visse eldgamle kulturer ble individer som nyset gratulert, ettersom det ble antatt at personen som nyset var frigjort fra en ond ånds klør.
  • Det antas at når to eller flere mennesker har en samtale og en av dem nyser, avslører det sannheten i det som ble sagt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s