En sviende sjetteplass!

verstinger_forbruk_tommetankerNorge er jo nr. 1 i mye. Kanskje ikke fotball, men det meste annet. Vi er verdens beste land å bo i. Vi er verdens rikeste land. Vi er rett og slett på pallen i mye. Men her nådde vi ikke helt opp. Vi havnet ikke på pallen denne gangen, men det kommer nye år, nye sjanser. Allikevel ganske godt gjort. Det var hele 144 deltakere med i konkurransen. WWF har laget en liste over verdens største forbruksland. Hvem er det som setter de største miljøfotavtrykkene. På første plass kom De Forente Arabiske Emirater. Superrike folk som har det godt og som bruker enorme mengder energi for å lage ferskvann. Og så kom USA. Disse magesultne Trumpene av noen MacDonaldsfolk som kaster alt de får. Det var ikke uventet. Men så kom Canada? Hæ! Disse joviale snille godtroende skogsboerne. Etter det kom NewZealand, Finland, Norge og Sverige. Vi som er så gode. Så rike. Så flinke. Så vennlige. Så resirkulerte. Det overrasker og svir. Men det er sikkert sant. Vi klager over cruiseskipene som forsøpler Geiranger, for så å bestille et cruise til Caribbean og besøke de vakre, men fattige øyene. Vi klager over dieselbilene i byene, men reiser 2-3 ganger til syden hvert år. Og det er ganske sjelden vi reiser til syden i tog. Vi elsker kortreist mat, for det er godt for miljøet, for så å bestille ei langreist ledlampe fra Kina. Den kommer heller ikke opp hit med tog. Det er vanskelig. Jeg bestiller langreist jeg og. Jeg er en av dem som hjalp Norge opp på sjetteplass. Men lurer på nå om jeg skal bidra litt mindre i akkurat den konkurransen.

“Den levende planeten 2002”. En rapport fra WWF. 144 land er med i beregningen, og det viser seg at Ola Nordmann setter verdens sjette største “økologiske fotavtrykk”. Rapporten viser at den nåværende verdensorden ikke er bærekraftig. Den rike verden er nødt til å gjøre noe. Rapporten er jo nå mange år gammel.

Men har vi blitt bedre?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s