Julen ble plutselig litt billigere.

julepynt_tommetanker

Jeg skulle kjøpe en blomsterpotte på Hageland. Jeg kjøpte den ikke for den jeg likte best kostet 1400,- Litt i overkant tenkte jeg og gikk videre. Hageland har tatt i bruk IKEA metoden nå. Om du ikke kjenner snarveiene må du gå gjennom hele butikken.

Og jeg forvillet meg inn i jule avdelingen. Jeg stoppet helt opp. Målløs stod jeg der å så på all den fantastiske pynten. Alle de røde nissene og de hvite uglene og reinsdyra i størrelse extra large.  Jeg så et plastikkisfjell med selvlysende isbjørner oppå. Jeg så en snømann av isopor i som lå på rygg og sprellet med ballene. Tinnsoldater som var høyere enn meg. Og plastikkjuletrær for en hver lommebok.

julepynt_hvitt_tommetanker

De hadde alt som hører julen til og enda mer som ikke hører den til. Jeg stod og så på alle disse vakre, fantastisk fine glitrende tingene og tenkte.

“Er nå dette nødvendig.”

Jeg ble faktisk litt trist der jeg stod. Ikke sånn juleglad som jeg burde. Er det dette julen skal være, tenkte jeg. Er jeg bare en gretten gammel gubbe, eller har jeg et poeng, tenkte jeg. Alle vet nå at vi må bli flinkere til gjenbruk, flinkere til å ta vare på det vi har og verden har fortsatt en sjanse. Trenger jeg da et plastikkisfjell med selvlysende isbjørner? Eller enda 30 meter med julelys. Alt denne oppfordringen til økt forbruk og kjøpe ting vi ikke trenger. Digre hvite juleugler til 500,- kr.? Det kan være at noen andre hadde hatt mer glede av samme beløp. Utstillingen vitner om et forbruksmønster jeg ikke kjenner meg igjen i .

Julen ble plutselig litt billigere, selv om varene er dyrere.

Men følelsen av bortkasta penger kan fort gå over:

https://www.flyktninghjelpen.no/gavermedmening/

Gi en gave med mening

https://www.regnskog.no/no/nettbutikk

https://www.reddbarna.no/butikk

https://www.plan-norge.no/alternative-gaver

julepynt_reinsdyr_tommetankerjulepynt_ugler_tommetankerjulepynt_ugler2_tommetankerjulepynt_juletre_tommetanker

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s